CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

5ος ΜΗΝΑΣ

Το πως περναει ο καιρος ουτε το καταλαβαινω. εφτασα στον 5ο μηνα και καθεμερα πια ολο και πιο πολυ νιωθω το μωρακι μου στην κοιλιτσα! Ενα θεματακι που αντιμετωπιζω αυτο τον μηνα ειναι η εμφανιση προβληματος με τον θυροειδη μου. Στις εξετασεις αιματος που ειχα κανει βγηκαν λιγο παραξενα τα νουμερα και απο κει ξεκινησα να χω τρεξιματα. Μια υπερυχο μια σε ενδοκρινολογο κοκ. Τελικα εχω υποθυροειδισμο και σημερα μου ειπε ο γιατρος οτι εχω θυροειδιτιδα. Με ανησυχει λιγακι αυτο αλλα προσπαθω να μη το σκεφτομαι. Επισης νευριαζω γιατι αποτι καταλαβα θατο εχω για παντα αυτο.Τουλαχιστον να προλαβω να μη παει στο μωρο. Αχχ το νινι μας! Στο τελος του μηνα ειχα και το υπερυχο Β επιπεδου!(μεγαλο υπερυχο) Ολα ειναι τελεια μετο μωρακι και μεγαλωνουμε αψογα. Και το νεο ειναι πως ΝΑΙ!!!! ΕΙΝΑΙ ΑΓΟΡΙ!!!! ενας ακομη πριγκιπας! Ο προσεχως Κωνσταντινος! Πηγαμε να τον βγαλουμε και σε 3D αλλα που! στραβωσε το ατιμο και δεν ελεγε να κατσει σεκαλη θεση. Το ειδα λιγακι αλλα δε το βγαλαμε φωτο. στεναχωρεθηκα λιγακι αλλα τι να κανουμε.. μια και καλη θα το δουμε ζωντανα!

υπερηχο β' επιπεδου

Είναι μια αναλυτική καταγραφή με τον υπερηχοτομογράφο όλων των συστημάτων και των ανατομικών σχέσεων του σώματος του εμβρύου, με στόχο την πρώιμη ανίχνευση ανωμαλιών στη διάπλασή του. Ο 5ος μήνας δίνει τη δυνατότητα αφενός ευκρινούς καταγραφής των ανωμαλιών λόγω του μεγέθους του εμβρύου, και αφετέρου λόγω της ανωριμότητας της εγκυμοσύνης, δίνει την ευχέρεια διακοπής αυτής σε περίπτωση που βρεθούν σημαντικές ανωμαλίες.
Εκτός των ανωμαλιών στη διάπλαση το υπερηχογράφημα στον 5ο μήνα θα μας δείξει τη θέση του πλακούντα, την ποιότητα του πλακούντα, την ανάπτυξη του εμβρύου και την ροή αίματος στον πλακούντα.
Επισης βλεπουμε και το φυλο του μωρου εαν το επιτρεψει η θεση του.

θυροειδης και εγκυμοσυνη

Ο θυροειδής αδένας σας, που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του λαιμού, είναι σημαντικός στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του ρυθμού δηλαδή που ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Αν δε λειτουργεί σωστά, το αποτέλεσμα είναι μια πάθηση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός (αν υπολειτουργεί) ή υπερθυρεοειδισμός (αν λειτουργεί περισσότερο από το φυσιολογικό).

Ευτυχώς, πολύ λίγες έγκυες υποφέρουν από μία από τις δύο δυσλειτουργίες του αδένα: περίπου 6 στις 100 εκδηλώνουν υπερθυρεοειδισμό ενώ 2 στις 100 εμφανίζουν υποθυρεοειδισμό. Επειδή όμως, αν και σπάνια, η δυσλειτουργία του θυροειδούς μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην εγκυμοσύνη, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα που προκαλεί. Θα πρέπει να γνωρίζετε:

Υποθυρεοειδισμός

Υπερθυρεοειδισμός


Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός έχει λάβει τελευταίως πολλή αρνητική δημοσιότητα καθώς μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις Η.Π.Α. το 1999 συσχετίζει την πάθηση αυτή με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης IQ στα παιδιά (οι γυναίκες που έπασχαν από υποθυρεοειδισμό είχαν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με χαμηλό IQ). Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό, διότι οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν την πάθηση εύκολα εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως.

Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τη λειτουργία του αδένα με μια απλή εξέταση αίματος. Δε θα σας την κάνει όμως, αν δεν έχετε τα ανάλογα συμπτώματα. Ενημερώστε το γιατρό σας, λοιπόν, αν έχετε:

Κόπωση

Απροσδόκητη αύξηση βάρους

Ξηροδερμία

Δυσανεξία στο κρύο

Μυϊκή αδυναμία

Επειδή, βέβαια, πολλά από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται έτσι κι αλλιώς στη διάρκεια της κύησης, κάτι που αποτελεί το λόγο που η δυσλειτουργία του θυροειδούς μπορεί να μη διαγνωσθεί, δεν έχετε τίποτα να χάσετε αν ζητήσετε την εν λόγω εξέταση ούτως ή άλλως. Αν η εξέταση σας δείξει χαμηλή ποσότητα θυρορμόνης, ο θεραπευτής σας θα σας δώσει υποκατάστατα ορμόνης σε μορφή χαπιού. Θα σας ελέγξει ξανά στη διάρκεια της κύησης και μετά για να δει πόσο χρειάζεται να λαμβάνετε τα χάπια.


Υπερθυρεοειδισμός

Και ο υπερενεργός αδένας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη: οι έγκυες με αυτήν την πάθηση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν μωρό με χαμηλό βάρος. Επίσης μπορεί να εμφανίσουν και άλλα προβλήματα όπως προ-εκλαμψία, ή τοξαιμία, μια ασθένεια που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, απότομη αύξηση βάρους και κατακράτηση μεγάλων ποσοτήτων υγρών.

Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι:

Δυσανεξία στη ζέστη

Ζεστή επιδερμίδα

Εφίδρωση

Τρέμουλο

Απώλεια βάρους

Ταχυπαλμία

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει την πάθηση με μια εξέταση αίματος και να σας χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα για να διορθωθεί. Και τα δύο προβλήματα του θυροειδούς μπορεί να συνεχίσουν και μετά την κύηση

Σκουντια στην 17η εβδομαδα!

 Χθες 3 του μηνα 17εβδομ. και 4 ημερες εγκυμοσυνης ενιωσα το πρωτο μικρουλι σκουντηματακι!!! Δεν ειμουν σιγουρη και εμεινα ακινητη για λιγη ωρα ξαπλωμενη με το χερι στην κοιλια. Σιγουρα ομως δεν ειναι τα κλασικα τεντοματα της μητρας..
Σημερα ηταν η 3η φορα πριν απο λιγο που το ξανανιωσα, και σινεχιζω να το νιωθω διαδοχικα τωρα που γραφω!
 Μπορω να πω λοιπον επισημα πως ναι!!!!! ειχα την πρωτη μου επαφη με το μωρακι μου! ανηπομονω να το νιωσει και ο μπαμπας αλλα και τα αδερφακια του!